закрыть

Бесплатная консультация

Для получения бесплатной консультации юриста,заполните заявку ниже.
Оставьте email или телефон,чтобы мы могли Вам ответить.
Опишите Вашу проблему
Отправить заявку
Бесплатная консультация
Агентство недвижимости Киевская Русь

Недвижимость Киева и Киевской области

Продажа квартир и домов в Киеве

+Добавить объявление
Телефон+380(93)611-1316
Emailinfo@realty-ukraine.net
Skypegoncharov.realty
FacebookМы на Facebook
ВКонтактеМы ВКонтакте
Риэлторские услугиНаши предложенияЮридические услугиБТИБезопасностьКонсультацииУслуги иностранцамО нас
Slideshow Image 1
УкраинаПокупкаПродажаАрендаНовостройкиКоммерческая недвижимостьКредитованиеИнвестирование




Консультация адвоката
Как открыть фирму
arou
lombardlifetourismsellyoursiteworldrealtyuahomelandbusrent

Продаж квартири з зареєстрованою людиною похилого віку

Питання:чи має право власник продати належну йому квартиру,отриману за договором дарування (три роки тому) від матері,якщо вона досі в ній зареєстрована та проживає,та яка не хоче дане житло покидати,що підтверджується постійним неспокійним станом (плач,мова про те,як вона не бажає продажу квартири),і навіть в тому випадку,якщо матір знімуть з реєстрації і виселять,чи безпечно купувати таке житло?

Матері власника на даний момент 62 роки,вона є пенсіонеркою та до укладення договору дарування пережила інсульт,довгий час не була здатною пересуватися,тому потребувала догляду.

Відповідь:

Продавець (власник) даної квартири має право продати її,якщо матір буде зареєстрована в іншому місці,оскільки права власності вона вже не має,але має право на проживання в ній. Проте в даному випадку постає питання,чи дійсно безпечно купувати таке житло? Мати подарувала дану квартиру своєму сину три роки тому,а право на повернення дарунку вона вже втратила,оскільки для цього законодавством встановлений певний строк,- один рік з дати укладання договору дарування нерухомого майна.

Проте,відповідно до Закону України «Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні» захист прав,свобод і законних інтересів громадян похилого віку забезпечується державою в судовому та іншому порядку,встановленому законом. Громадянами похилого віку визнаються:чоловіки у віці 60 і жінки у віці 55 років і старші,а також особи,яким до досягнення загального пенсійного віку залишилося не більше півтора року. Тобто матір власника дійсно вважається людиною похилого віку. Проте,хоча законодавство і захищає громадян похилого віку,в даному випадку,якщо жінка є повністю дієздатною (тобто усвідомлює,розуміє значення своїх дій та керує ними) – це не є законним аргументом в даному питанні.

Але постає інше питання. Договір дарування квартири був укладений після того,як жінка перенесла інсульт і довгий час потребувала особливого догляду,оскільки не могла самостійно пересуватися. В тому випадку,якщо знайдеться заінтересована сторона,наприклад родичі,які звернуться до суду про визнання правочину (зокрема договору дарування квартири) недійсним. Відповідно до Цивільного законодавства України однією з підстав недійсності договору є недодержання в момент укладення договору стороною (сторонами) вимоги,що волевиявлення учасника правочину має бути вільним і відповідати його внутрішній волі,а як відомо жінка постійно плаче і не бажає продажу житла. Також суд може визнати,що на момент укладення договору матір була внаслідок пережитої хвороби недієздатною,- договір буде визнано недійсним,оскільки дарувальники повинні володіти відповідним обсягом дієздатності.

В такому випадку,постраждає якраз покупець цієї квартири,оскільки за законодавством України договір купівлі-продажу буде визнаний недійсним,з чого слідує,що він залишиться без квартири.

Зокрема,в Україні склалася така практика розгляду судами цивільних справ про визнання правочинів недійсними. Так,рішенням суду першої інстанції визнано недійсним договір дарування кімнати у квартирі спільного заселення,між С. та З. При цьому суд правильно встановив обставини справи і дійшов вірного висновку про те,що на час укладення спірного договору С. мала психічне захворювання,яке позбавляло її можливості усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними,що підтверджено висновком судово-психіатричної експертизи,і тому договір дарування слід визнати недійсним.

Варто також зазначити,що розгляд вимог про визнання правочину недійсним з цих підстав здійснюється з урахуванням як висновку судово-психіатричної експертизи,так й інших доказів,що підтверджують чи спростовують доводи позивача про те,що в момент його укладення він не розумів значення своїх дій і не міг керувати ними.
На главнуюК статьям

АГЕНТСТВО НЕДВИЖИМОСТИ УКРАИНЫ. Объединение риэлторов и юристов рынка недвижимости Киева. Сopyright ©2004-2012Сopyright ©2004-2012 ICT COMPANY www.infopromua.com. Все права защищены.
Выгодно продадим/сдадим вашу недвижимость
cursor

Оформление заявки

Адвокатское и риелторское объединение Украины предоставляет полный спектр услуг в сфере недвижимости. Мы с радостью готовы предложиться Вам свои услуги по продаже и аренде недвижимости в Киеве и Киевской области.

Оставьте Ваш номер телефона и наш специалист свяжется с Вами в кратчайшие сроки

Ваш номер телефона: